Årets musiker

Elisabeth Zeuthen Schneider, violin, konstnärlig ledare för Hildasholmsmusiken

Elisabeth har en docentur i violin och kammarmusik från konservatoriet i Köpenhamn och är konstnärlig ledare för akademins ungdomsstråkorkester. Hon har omfattande konsertaktiviteter och har publicerat många CD- inspelningar. Hon studerade vid Royal Danish Academy of Music för professor Milan Vitek och professor Endre Wolf.

Hennes solistdebut fick högsta betyg. Hon fortsatte sina studier i USA för Alexander Schneider från Budapest Quartet och Isidore Cohen från Beaux Art Trio. Hon tillbringade också tid hos Stanley Ritchie, professor i barockfiol vid Indiana University (Jacobs School of Music).

Elisabeth Zeuthen Schneider har turnerat i Frankrike, Tyskland, Belgien, Island, USA och kombinerar nu sin position som docent i violin och kammarmusik med konserter, föreläsningar och projekt. Hon instiftade for 25 år siden den internationellt erkända Thy Chamber Music Festival och hon är nu aktiv i ett stort antal festivaler.

Mina Fred, viola

Mina Fred är internationellt aktiv som kammarmusiker, solist och improvisatör. Mina har studerat viola vid Guildhall School of Music and Drama i London och Banff Center for the Arts, Canada hos prof. David Takeno samt på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos doc. Claus Myrup, där hon examinerades från musikerlinjen 2004 och från solistdiplom-klassen 2007. Under åren 2011–2013 studerade Mina fri improvisation på viola och röst vid Hochschule für Musik i Basel, med Fred Frith och Alfred Zimmerlin, där hon mottog en Spezializierte Master Freie Improvisation 2013.

Hon är alternerande soloviolast i Danish Chamber Orchestra (Danmarks Underholdningsorkester) och soloviolast i Athelas Sinfonietta Copenhagen. Mina är flitigt anlitad som kammarmusiker och performer i både fasta och varierande konstellationer vid kammar- och nutida musik-festivaler, året runt.

Under åren 2007–2010 var Mina anställd som soloviolast i den danska regions-ensemblen Det Jyske Ensemble. Mina undervisar i viola på Orkester Nordens sommarkurser i Lahti, Finland och leder regelbundet workshops i fri improvisation för både vuxna och barn. Sedan 2004 är Mina tillsammans med violinisterna Thomas Bowes och Oscar Perks, konstnärlig ledare för den lilla, internationella kammarmusikfestivalen Langvad Chamber Music Days på Kirsten Kjærs Museum, Danmark.

Daniele Rinaldo, piano

Den italienske pianisten Daniele Rinaldo har hyllats som ”en pianist med extraordinär dramatisk känsla” (New York Times) och ”en minnesvärd artist … med anmärkningsvärd mognad och inlevelse” (El País). Han har redan framträtt som solist på stora scener och festivaler och turnerat runtom i
världen.

Rinaldo fick sin musikaliska utbildning vid Royal Academy of Music i London, Accademia Nazionale Santa Cecilia i Rom och Musik-Akademie i Basel, där han fick sitt artistdiplom. Maria João Pires har haft en avgörande betydelse för Rinaldos konstnärliga utveckling och fortsätter att vägleda honom och framträda tillsammans med honom.

Vid sidan av den musikaliska karriären har Rinaldo studerat matematik och ekonomi vid universitetet i Padua och doktorerat vid Graduate Institute of International and Development Studies i Genève. För närvarande är han biträdande professor vid University of Exeter på centret för utveckling, miljö och matematisk ekonomi.

Carl-Oscar Østerlind, cello

Cellisten Carl-Oscar Østerlind är en av sin generations mest mångsidiga musiker. I Los Angeles Times har han beskrivits som en ”superb cellist”, och nyligen tilldelades han den danska Kunstfondens tvååriga utvecklingsstipendium ”Den Unge Elite”.

Som kammarmusiker framträder han ofta i ledande kammarensembler i Skandinavien och utomlands. Han har nått framskjutna positioner I tävlingar, som Ljunggrenska tävlingen, Öresundssolisten och Jacob Gade-priset.

Østerlind har arbetat som solocellist i Ensemble Storstrøm, Ensemble MidtVest och Esbjerg Ensemble, samt som stämledare i cellostämman i Köpenhamns-filharmonin, Helsingborgs symfoniorkester och Islands symfoniorkester. Carl-Oscar Østerlind har studerat vid Kungliga Musikhögskolan Edsberg för 4 Thorleif Thedéen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för Morten Zeuthen och University of Southern California i Los Angeles för Ralph Kirshbaum. I sin fortsatta karriär har han haft vägledning av Frans Helmerson i Piteå och Hans-Jørgen Jensen i Chicago.

Einārs Everss, kontrabas

Den lettiske kontrabasisten Einārs Everss är för närvarande bosatt i Köpenhamn. Sedan april 2019 är han anställd i Danmarks Radios Symfoniorkester, dar han sedan 2021 är biträdande stämledare i kontrabasstämman.

Efter studier vid den lettiska musikakademin Jāzeps Vītols för professor Sergejs Brīnums och examina på kandidat- och magisternivå vid Janáček-akademin i Brno, Tjeckien studerar han för närvarande i solistklassen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för professor Michal Stadnicki. Everss har vunnit priser i prestigefyllda solisttävlingar i Stockholm, Blatná (Tjeckien), Banská- Bystrica (Slovakien) och kom 2017 till semifinal i Markneykirchen (Tyskland).

Everss har framträtt i länder som Tjeckien, Danmark, Lettland, Litauen, Ryssland, Slovakien, Spanien och Sverige. Som solist har han spelat med orkestrar som Sinfonia Concertante i Riga (Lettland), Rezeknes kammarorkester (Lettland) och Pragfilharmonin (Tjeckien). Sommaren 2020 var han medlem i juryn vid M. Sperger International Double Bass Quarantine Challenge, en tävling som på grund av pandemin avgjordes digitalt.