Årets musiker

Elisabeth Zeuthen Schneider, violin, konstnärlig ledare för Hildasholmsmusiken

Elisabeth har en docentur i violin och kammarmusik från konservatoriet i Köpenhamn och är konstnärlig ledare för akademins ungdomsstråkorkester. Hon har omfattande konsertaktiviteter och har publicerat många CD- inspelningar. Hon studerade vid Royal Danish Academy of Music för professor Milan Vitek och professor Endre Wolf.

Hennes solistdebut fick högsta betyg. Hon fortsatte sina studier i USA för Alexander Schneider från Budapest Quartet och Isidore Cohen från Beaux Art Trio. Hon tillbringade också tid hos Stanley Ritchie, professor i barockfiol vid Indiana University (Jacobs School of Music).

Elisabeth Zeuthen Schneider har turnerat i Frankrike, Tyskland, Belgien, Island, USA och kombinerar nu sin position som docent i violin och kammarmusik med konserter, föreläsningar och projekt. Hon instiftade for 25 år siden den internationellt erkända Thy Chamber Music Festival och hon är nu aktiv i ett stort antal festivaler.

Mina Fred, viola

Mina Fred är internationellt aktiv som kammarmusiker, solist och improvisatör. Mina har studerat viola vid Guildhall School of Music and Drama i London och Banff Center for the Arts, Canada hos prof. David Takeno samt på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos doc. Claus Myrup, där hon examinerades från musikerlinjen 2004 och från solistdiplom-klassen 2007. Under åren 2011–2013 studerade Mina fri improvisation på viola och röst vid Hochschule für Musik i Basel, med Fred Frith och Alfred Zimmerlin, där hon mottog en Spezializierte Master Freie Improvisation 2013.

Hon är alternerande soloviolast i Danish Chamber Orchestra (Danmarks Underholdningsorkester) och soloviolast i Athelas Sinfonietta Copenhagen. Mina är flitigt anlitad som kammarmusiker och performer i både fasta och varierande konstellationer vid kammar- och nutida musik-festivaler, året runt.

Under åren 2007–2010 var Mina anställd som soloviolast i den danska regions-ensemblen Det Jyske Ensemble. Mina undervisar i viola på Orkester Nordens sommarkurser i Lahti, Finland och leder regelbundet workshops i fri improvisation för både vuxna och barn. Sedan 2004 är Mina tillsammans med violinisterna Thomas Bowes och Oscar Perks, konstnärlig ledare för den lilla, internationella kammarmusikfestivalen Langvad Chamber Music Days på Kirsten Kjærs Museum, Danmark.

Toke Møldrup, cello

Den hyllade danske cellisten Toke Møldrup, har uppträtt på arenor som Weill Recital Hall i Carnegie Hall, Wigmore Hall, Wiens Musikverein, Daiichi Seimei Hall i Tokyo och Forbidden City Concert Hall i Peking. Møldrups konserter, närvaro i sociala medier och hans experimentella och reflekterade förhållningssätt till klassisk musik fängslar befintlig publik samtidigt som nya lyssnare engageras.

Som solist har Møldrup uppträtt med danska och internationella symfoniorkestrar och på festivaler som Bergen International Festival, Lincoln International Chamber Music Festival, Monte-Carlo Spring Arts Festival och Oberstdorf Music Summer.

Bland många nationella och internationella priser har Toke Møldrup mottagit drottning Ingrids hederspris för sina insatser för dansk musiks räkning samt Augustinus-stiftelsens jubileumsstipendium.

Viktiga influenser på Møldrups konstnärliga utveckling inkluderar cellisterna Valter Dešpalj, Hans Jensen, Ralph Kirschbaum, Yo-Yo Ma, Harro Ruijsenaars och Morten Zeuthen samt prof. Tim Frederiksen och The Alban Berg Quartet, under vars mentorskap han studerade som medlem i Paizo Quartet, vinnare av det stora priset vid Melbourne International Chamber Music Competition i sin tidiga karriär.

Toke Møldrup spelar en David Tecchler cello (Rom, 1697) med tillstånd av Augustinus Foundation.

Daniele Rinaldo, piano

Den italienske pianisten Daniele Rinaldo har hyllats som ”en pianist med extraordinär dramatisk känsla” (New York Times) och ”en minnesvärd artist … med anmärkningsvärd mognad och inlevelse” (El País). Han har redan framträtt som solist på stora scener och festivaler och turnerat runtom i
världen.

Rinaldo fick sin musikaliska utbildning vid Royal Academy of Music i London, Accademia Nazionale Santa Cecilia i Rom och Musik-Akademie i Basel, där han fick sitt artistdiplom. Maria João Pires har haft en avgörande betydelse för Rinaldos konstnärliga utveckling och fortsätter att vägleda honom och framträda tillsammans med honom.

Vid sidan av den musikaliska karriären har Rinaldo studerat matematik och ekonomi vid universitetet i Padua och doktorerat vid Graduate Institute of International and Development Studies i Genève. För närvarande är han biträdande professor vid University of Exeter på centret för utveckling, miljö och matematisk ekonomi.

Peter Rousu

Efter musikhögskolestudierna på Kungliga Musikaliska Högskolan i Stockholm i mitten av 90-talet, där Peter tog examen i jazz, elbas och pedagogik, har han spelat i nästan alla upptänkliga sammanhang. Mestadels som basist men också som gitarrist.

Som frilans har han, i egen regi i företaget 4string music som senare blev Walrou music AB, gett ut skivor med sitt band Fatang (4 skivor), Supernova (1 skiva) och Jeanett & Peter (2 skivor).

Som pedagog har Peter jobbat i över 25 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning. Sen juni 2019 helt på frilansansbasis.

Peter undervisar på elbas, folkmusik-gitarr, ensemble (Jazz, pop&rock och folkmusik), folkmusik-improvisation, komp och arrangering.

Som kompositör har Peter komponerat och arrangerat mer än 100 musikstycken, från jazz och folkmusik till klassiskt och sakral musik. De egna kompositionerna kan man höra i nästan alla CD-projekt som Peter spelat in och gett ut.

Maria Wernberg

Maria Wernberg från Örnsköldsvik växte upp med spelmansmusiken. Maria spelade sedan tidig ålder med i Nolagillets Spelmanslag och hennes folkmusikaliska förebild och läromästare är Anders Eriksson. Som 19-åring utnämndes hon till Riksspelman på ångermanlänska låtar med motiveringen: ’För klangfullt och dansant spel av låtar från Ångermanland.’ Maria representerade Ångermanland vid Riksspelmanskonserten ‘Riksspelmän från Norr till Söder’ på Nybrokajen 11 i Stockholm år 2010, har som ung vunnit en rad spelmanstävlingar och fick hederspris i Kappspelet i Mora 2006.

Sedan 2014 har hon hållit i låtkurser genom Gotlands Spelmansförbund och sommaren 2017 fick hon ett hedersfullt uppdrag genom att vara lokal representant i Zornmärkesjuryn. Utöver folkmusiken är Maria utbildad klassisk violinist med masterexamen från Royal Northern College of Music i Manchester och kandidatexamen med en first class honours degree från Birmingham Conservatoire.

Maria frilansar som violinist och undervisar på Kulturskolan i Lund. Sedan 2020 är Maria violinist i Skånska Operan, turnerar kontinuerligt med föreställningarna PIAF & JAG och MITT FRANKRIKE samt utgör en del av folkmusikduon Eriksson/Wernberg.