Välkomna till Hildasholmsmusiken 2023
10 – 17 September 2023

Kära vänner – gamla, nya och framtida – Välkomna!
Vi kommer tillbaka för tredje gången och firar jubileet med en ny Folkmusikdag och ett fyrverkeri av passionerat musicerande med allt från de stora klassikerna till det samtida.

Våra solister är till största delen ett urval av Skandinaviens främsta, plus ett stänk av italiensk magi! Solisterna, unga som gamla, våra studenter från Faluns Konservatorium, Leksands Musikskola och än yngre samlas för att lyssna, spela, sjunga, utforska musik och för att bli överraskade..! Vi välkomnar musikälskare överallt, och alla ni föräldrar också, som självklart är ett oumbärligt stöd för era barn I konsten.

Det har blivit en vedertagen sanning, men det är ändå värt att nämna, musikens betydelse för våra barn. Att ta del av och spela musik förbättrar uppmärksamheten, utvecklar koncentrationen, fångar upp energi, skapar social medvetenhet och interaktion… och detta gäller för ALLA barn – musikaliska eller ej!

Avslutningsvis –vår festival är inte till för turisterna, även om de kanske drar in pengar till samhället, den är till för er! Ni som lever, arbetar och leker här i Dalarna, där för att syftet är att ge näring åt den kultur av musik – alla sorters musik – för vilken ni redan är berömda!

Välsigne er, och vi ses snart!
Adam
Adam Munthe
Hildasholmsmusiken Grundare
Adam Munthe, Grundare Hildasholmsmusiken

Kära vänner och musikälskare …

Jag är glad att välkomna er alla till denna nya upplaga av Hildasholmsmusiken. Festivalen har utökats och är ännu bredare än tidigare. Först det glädjande tillskottet av ett skolprojekt som leds av Mina Fred veckan innan festivalen. Ytterligare tillskott är folkmusikens dag på onsdagen, ledd av Maria Wernberg, Peter Rousu och Pär Ohlsson. Det sista tillskottet är en recital på Alfvéngården.
De fyra konsertprogrammen är komprimerade och alltid kontrasterande i stämningar, stilar och tidsperioder. De är utformade för att visa en bråkdel av genren som sammanfattas under den något missvisande rubriken ”klassisk”. De korta humoristiska/märkliga/allvarliga moderna styckena kommer att framhäva skönheten och livslängden hos de äldre, längre musikstyckena.
Konserterna varar ca en timme, så att de kan passa in i en arbetsvecka, och förhoppningsvis även passa för barn.

Välkomna!
Elisabeth Zeuthen-Schneider, konstnärlig ledare
juli 2023