Välkomna till Hildasholmsmusiken 2022
12- 17 September 2022
Detta, vårt andra år, hoppas vi på en postpandemisk renässans. Vår målsättning är fortfarande att ge er världsmusik – uråldrig såväl som modern – för ung såväl som gammal!
Artisterna kommer att samarbeta med och inspirera elever från Musikkonservatoriet i Falun och elever från Kulturskolan i Leksand, men även yngre barn vill vi inspirera och stötta i deras utveckling.
I dagens allvarliga världsläge är det omöjligt att inte understryka den nödvändiga roll som all konst och musik har, dels för att skänka oss glädje och utvidga vårt medvetande, (vetenskapligt bevisat förresten!) men också för att ge kraft åt vår längtan efter att förundras.
Vi hoppas att ni vill stötta vårt arbete för de unga, överväg gärna att bli våra vänner och sponsorer!
Det kommer att bli spännande och vackert, och vi kommer att ge er allt vi har!
Välkomna!
Adam Munthe, grundare Hildasholmsmusiken


Kära vänner och musikälskare …
… vi har väntat på det här – att få återvända hit till Leksand med Hildasholmsmusiken, öppna våra hjärtan för publiken och utforska musikens glädje tillsammans med er!
För mig – och alla musiker (föga överraskande) – är musikskapande ett avgörande och grundläggande element i våra liv, inte bara för att det är vårt levebröd…
Och musik bygger såklart på lärande! Ett barn växer upp från en liten parvel med känslighet utöver det vanliga; öronen i väntan på att upptäcka ljud, händerna redo att utveckla muskelminne, intellektets och känslornas kontakter att ansluta till hjärnan.
Detta – att hitta pulsen, tiden och lugnet, mötas med olika röster – är vad vi vill bygga och integrera i festivalen, och det är därför vi är så glada att samarbeta med Falu Musikkonservatorium, Falu- och Leksands kulturskolor och Leksands grund- och förskolor…
Men låt oss nu tala om de tre grundpelarna i Hildasholmsmusiken: våra konserter i Åhls, Djura och Leksands kyrkor:
I Åhls kyrka börjar vi med Bach, den alltid närvarande världskompositören, vars musik förenar alla tider! Med ett urval av Goldbergvariationerna, arrangerade för stråktrio, inleder vi en konsert som djärvt spänner över tre sekel genom att fortsätta med solostycken för stråkmusiker. Exempelvis ett nytt svenskt stycke av Ylva Fred, i vilket altviolinisten Mina Fred kommer att ackompanjera sig själv på sång medan hon spelar! Vi inkluderar också en pastoral av den danske kompositören Per Nørgaard från filmmusiken till den prisbelönta Babettes Gästabud samt en Bel Canto av Poul Roders. Programmet avslutas med en mörk och stormig stråktrio av Beethoven.
Den andra konserten, i Djura kyrka, inkluderar också Bach, en av sex sonater för violin och klaviatur – ett energi- och glädjefullt stycke! Vi ska även utforska en helt annan sida av Beethoven, en liten pianotriosats, mild och glatt melodisk – en sällsynt harmonisk stund för att vara Beethoven. Kvällen avslutas med Robert Schumanns pianokvartett – ett stycke som bugar sig inför Bach men även betraktas som en kärlekssång till hustrun Clara.
Under vår sista konsert, i Leksands kyrka, är temat vatten. Känslan av ett disigt Böhmen i Janáčeks pianostycken I Dimman. Färd i gondol på kanalerna i Daniele Rinaldos hemstad Venedig i violin/pianostycken av Malipiero. En översköljning av vår lettiske kontrabasmästare i Vasks’ Bass Trip. Konserten avslutas med Franz Schuberts älskade Forellkvintetten.
Vi ser fram emot att träffa er alla.
Välkomna!
Elisabeth Zeuthen-Schneider, konstnärlig ledare
juni 2022